Apa kabo kengkwn semua?? harap semuanyer sihat...
Sape orang Johor angkat tangan???!!! .... Waaaaaahhhhhh ramainyer.... walaupun Mummy x nampak sape...hehehee..
Mummy n ayah nie memang anak jati org Johor... Bila kata Johorean nie memang x lepas ngan masakan asam pedas yang kaw2... Asam Pedas POWER..
Memang macam2 cara memasaknyer.. terpulang kepada individu atau masakan keluarga masing2...
Janji grupenyer mesti asam pedas.
Jadi, ari nie Mummy nak share skit ngan korang semua cara2 nak masak asam pedas yang ayah suke... tau x kenape?? sebabnyyerrrr ......... asam pedas ibu mertuaku... sebab tu Ayah suke... dah mak die yang masak memang ler suke...
Mummy blaja masak asam pedas nie nak dekat 3 bulan masa lepas kahwin...waaaaahhhh lamanyer... yelar.. nak dapatkan rasa, kepekatan dan apa2 yang sama... mak kita masak cara lain.. mak mentua kita masak cara lain... nak wat camne... dah tanggungjawab isteri kena blaja.. tapi bila dah berjaya... hasilnyer memang lumayan... Biasa lar walaupun air tangan lain2.. dapat rasa lebih kurang jadilah... janji bila masak asam pedas nie ayah tambah 5 kali... heheheheee... betul... x tipu tau!
Cakap pasal asam pedas nie, bleh pakai ikan ape2 saje. Ikut cita rasa masing2. Keluarga Mummy n Ayah yang paling kitaorg suke mestilah ikan Sembilang dan ikan Jahan. 2-2 ikan nie ikan laut. Susahlah nak explain ikan yang mana satu... kalu nak tau gie jer pasar tnya abg jual ikan yerk.. senang kan hehehee..
Kang kalu celoteh sampai 3 hari pun x settle...
Jom kita blaja masak...
Sebelum masak... sila cuci tangan...
Mula2..siang ikan sembilang, basuh dan rendam dengan asam garam. Biarkan seketika untuk hilangkan hanyir ikan.
Kisar Lada Kering, bawang besar merah, belacan, lada hitam dan sedikit air.
Petua: Jgn letak bnyak air... agak2 asal blender bleh gerak. Nak letak sedikit minyak pun bleh untuk menghancurkan biji lada.
Tumbuk kunyit dan bawang putih. Jangan hancur sgt. Pecah2 jerk. Jangan kasar sangat.
Yang sedang2 saja.. Yang sedang2 saja...
Chewah...!!
Bawang kecil di mayang nipis2..
Panaskan minyak
Masukkan Bawang yang dimayang dan bahan yang ditumbuk. Tumis sehingga kuning
Setelah kuning dan agak garing, masukkan bahan yang dikisar.
Kacau seketika, sehingga bahan garing, terbit minyak dan bahan kisar masak.
Masa nie, api biar kecil supaya lada tidak hangus tetapi masak.
Apabila lada sudah masak dan garing, masukkan kepala ikan sembilang.
Isi dan ekor kemudian sbb kepala nie keras sikit.
Lepas masukkan ikan, kacau perlahan2 masukkan air.
Lepas tu masukkan asam jawa.
Kalu nak buat air asam jawa pun bleh.
Tapi Mummy pakai asam jawa extrak sbb senang dan mudah.
Kecikkan api biar sehingga mendidih.
Masa nie masukkan garam dan sedikit gula.
Dah bleh masukkan isi dan ekor ikan.
Sediakan kaun kelsom.
Ambil Daun dan cuci.
Masukan daun kelsom ke dalam gulai.
Kacau2.. Gaul2.. Tapi jgn ganas2 nanti ikan hancur.
Kecikkan api dan SIAP!!
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
Pejam mata
WWWWWWWWWwwuuuuuuuHHHHHHHuuuuuuuuuuuuuuuuu
Gulai Ikan Sembilang... Power!!!
Selamat Mencuba!!!!!
Kalau x jadi korang buat lar sampai jadi...
Kalu x jadi gak.. beli kat kedai lagi senang....
heheheeheheee...
Sekian dulu..
Wassalam...
Kami Gembira..
Take care yerk!
perhhh~~nmpk sedap la sis
ReplyDeletetapi nakal x mkn ikan semilang
fobia kena duri ikan semilang masa g mancing~~hohoho
same2....angah pon suke makan asam pedas ikan sembilang maktok n mama buat....
ReplyDeletebest~
Nakal: Ala2.. keciannyer die... x per.. amik masa.. mana tau dah lama x mkn sekali kena pasti menyengat! Chewah!
ReplyDeleteZurul Afinaz: Angah, haah lar.. memang best.. sbb tu kalu mama angah suruh datang makan kitaorg x pernah miss punyer :) :) arwah maktok jgn ckp lar x leh lawan punyer... miss her cook..al-fatihah