Tetiba jerk teringat zaman persekolahan masa dok kat asrama..
Ikan jacket menjadi peneman hidup dikala di dewan makan..
Ikan Jacket?? Nak tau tgk kamus.. hehehee.. tgk gambo yerk kat bawah tuuu...
Memang sodap walaupun digoreng ranggup..
Mummy mesti dapat lebih disebabkan kenyit mata ngan abang dewan makan... hehehehe.. acah jer..
eeerrrrmmmm sadapnyer makan nasi kawah!! GOMOK!! itulah masalahnyer..
masa tuu Mummy memang langsung x kisah janji dapat MAKAN!!! BEST!!
Haah yerk.. nanti Mummy nak plan scan gambo masa dok asrama lar... Kenangan yang x dapat dilupakan... ENJOY!!!
Okay, Ari nie Mummy nak share masakan yang simple mimple nie..
Masak ikan Jacket burn dlm tikor..
Sila sediakan pen dan kertas.. buat masa nie x yah nak muntah2 sebb xder gambor tergediqzzz cuma gambo ikan pakai jacket jer...
Terimalah...
Ikan Jacket Burn dlm Tikor..
Mula2.. bahan2nyer adalah..
Nie Mummy nak ajor mcmne nak wat sambal Kari..
Sonang ajer..
Bahan2nyer:-
- Bawang Besar + Bawang Putih + Lada Kering + Kunyit hidup + Halia + Lengkuas = Blander hingga lumat
- Rempah Kari + Air Asam jawa = di campur sehingga menjadi pes
- Bawang merah ( kecil) + Bawang putih = Mayang untuk tumis
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa..
Amik kuali letak atas dapur gas...
Panaskan minyak tumis No. 3 dulu sampai kekuningan... pastu masuk bahan No. 1 sampai masak dan pecah minyak dan masuk bahan No 2. sampai sebati last skali masukkan garam secukup rasa.. kalu nak pedas bleh masukkan lada hitam...
DAH SIAP!!!
Nie nak habaq satu rahsia...ssshhhhyyyyy.. jgn cite kat sesiape pun... sambal kari nie Mummy dah simpan dekat nak 2 minggu... tetibe bukak kat peti ais pedemmmpeeekkkk .... panaskan... jadilah idea... hehehee... rupenye makin lama sambal nie disimpan makin delicious... kalu x cayer cuba lah...
kalu brani.. kalu x brani jgn buat tau!
Moral of the story: Jgn membazir makanan...
The value of this story: Stakat nie xde sape kena sakit perut.. heheheee...
Dah siap sambal kari nie dah leh nak bungkus ikan jacket kita nie dalam tikar...
Sediakan TIKAR MENGKUANG
Pastikan daun pisang nie dah dibasuh dan dilap kering2... kalu rajin salai atas dapur gas lagi bagus..
sebb Mummy MIM jadi basuh dan lap sajer...
Sebelum tu.. ikan jacket perlu dibelah belakang.. supaya mudah nak masukkan sambal kari...
Haaaa.. mcm nie
Isi sambal kari tu penuh2 supaya sodaaaaappppppp...
Dah isi sambal kari dalam ikan tuuu penuh2...letakkan daun kunyit yang dah dimayang..
Letak daun kunyit bnyak2 lagi baguih... aromanyer menyelerakan...
Dah Settle..
Jom Blajar cara2 nak bungkus...
Lipat ikan jacket pakai daun pisang
Sehingga terbungkusnye ikan jacket itu..
Balut plak ngan kertas aluminium..
Lipat bawah
Lipas atas.. mana2 pun bleh
Dah Siap!!!
Sediakan kuali ker atau nak senang guna Non-Stick Pan untuk membakar..
Kalu pakai arang lagi kelassssh!!
Bakar... sampai masak lebih kurang 20 hingga 25 minit...
Tik Tok
Ikan Jacket Burn Dalam Tikor
Tik Tok
Ikan Jacket Burn Dalam Tikor
Tik Tok
Ikan Jacket Burn Dalam Tikor
Tik Tok
Ikan Jacket Burn Dalam Tikor
Tik Tok
Ikan Jacket Burn Dalam Tikor
Tik Tok
Ikan Jacket Burn Dalam Tikor
Tik Tok
Ikan Jacket Burn Dalam Tikor
Tik Tok
Ikan Jacket Burn Dalam Tikor
Tik Tok
Ikan Jacket Burn Dalam Tikor
Tik Tok
Ikan Jacket Burn Dalam Tikor
Tik Tok
Ikan Jacket Burn Dalam Tikor
Tik Tok
Ikan Jacket Burn Dalam Tikor
Tik Tok
Ikan Jacket Burn Dalam Tikor
TING!!!!!!!!!!
Dah Siap!!
Ikan Jacket Burn Dalam Tikor
Ikan Jacket Burn Dalam Tikor
Kami gembira!!
Sedia untuk DIMAKAN!!
Jemput amik bau... jemput makan... jemput tengok...
Haaaa u olls penat x menulis salin resipi Mummy nie??
kalu u Olls nak tau cara2 masak ikan jacket silalah jenguk2 ke blog My Lovely sista Cik Kak Novelis
Macam2 ader u olls...
Okay lah..
Gendang Gendut Tali Kecapi...
Kenyang Perut Senang Hati...
Kami Gembira!!
Sampai disini dulu..
nanti jumpa di lain post kay!!
Cuba tau jgn x cuba..
psssstttt ppsssttt pasal rahsia tuh... jgn bagitau sesiapa tau... heheheee...
sayang semua...
Boi-boi
Kami Gembira!
Wassalam..
p/s: Post kali nie tiada gambar Danish dan Haziq sebab diaorang x makan pedas... Mereka x excited... hehehehee...
Yummy...codap..codap!!
ReplyDeletekat bando kalau nak bakor pkai arang,takut ade org panggil bomba la plak nti..kekeke
sodap sodap!! slalu goreng je, x de balut2 bagai, try try
ReplyDeletehohoho~~mak ceq selalu gak dok masak ikan cam ni~~tp mmg sedap laa..~~hak3
ReplyDeletehahaha..dah la tgh lapar..nmpk makanan pulak an..=_= :-D krook krook bunyik perut hee
ReplyDeleteDiterima Menyertai 100 Penulis Editor!
adoii lar!time perut tengah tak sumbat apa2 time tuh lar baca entry macam nih..cis!tak sanggup tengok lelama weiii...
ReplyDeletebiasa saya buat cencaru sumbat saja.... belum pernah guna sambal kari.... harus coba ni....thanks for resepi ya...
ReplyDeleteuishhh menyelerakan tul lahhh .. ekekek sedappp dah pernah buat tapi cuma gulung ngan daun pisang jer .. :)) yumx3
ReplyDeleteakk sllu gak buat cam kamu..alahhhh yg simpan sambal lam esbok lama2 tu,tp kena masak dulu la kasi pacah minyak..boh tapawe tutup kemas2,bila2 nk masak tuang ja lam koli,boh la ikan ka,telo,udang,sotong..ikut suka la..tp ikn kamu belah dua yer,akak sllu belah sebelah jer..
ReplyDeletealamak !!!
ReplyDeletelaparlah pulak ~~~
ikat jaket is my no 1 facorite in the world! :D
ReplyDelete