Gulai Ikan Parang Bunga Kantan
Sekali Makan Pasti Nak Lagi (mcm dalam iklan TV plak)
Assalamualaikum Semua.. Salam ceria..
How are you today bebe?? Seperti yang Mummy janjikan kepada u olls nak bagi resipi gulai ikan parang daun kantan. Menjanjikan yang TERBAEK..
Nie pun mummy kelam kabut nak update blog. Asal leh jer nak tolih ape.
Esk Mummy akan menghadiri Kursus 2 hari. Kewajipan penjawat awam perlu memenuhi 7 hari berkursus setahun. SUKE... TIGA..
Sebelum tu nak share ngan korang apa khasiat Daun Kantan atau lebih dikenali sebagai Bunga Kantan.
KANTAN UBAT LUKA DAN SAKIT TELINGA
Kantan
atau nama saintifiknya Phaeomeria speciosa Koord adalah daripada
keluarga tumbuhan herba saka Zingiberaceae yang hidup semusim.
Pokok
herba monokot yang berasal dari Malaysia ini di tanam di sekitar rumah
untuk jambak bunganya dengan menggunakan rizomnya untuk pembiakan.
Ia
mempunyai daun yang agak panjang dan juga rizom di dalam tanah manakala
jambak bunganya besar dan mempunyai involuker braktea berwarna steril.
Jambak bunganya juga mempunyai tangkai yang panjang dan terkeluar dari
pangkal tunas daun menyebabkan ia kelihatan cantik dan unik.
Selalunya
jambak bunga kantan yang masih muda dan belum mengembang merupakan
perencah utama untuk membuat kuah laksa utara. Laksa dan kantan
sememangnya tidak dapat dipisahkan.
Bagi
suku kaum Mandailing, bunga kantan menjadi ramuan terpenting untuk
masakan pucuk ubi tumbuk yang digoreng bersama serai racik, ikan bilis
dan terung rembang. Ia juga menjadi ramuan untuk lauk asam pedas dan
tomyam. Bau bunga kantan yang harum dan unik menjadikan masakan lebih
menyelerakan.
Selain bunga kantan, buahnya
juga boleh digunakan sebagai perasa makanan, malah di sesetengah tempat
buah kantan yang telah ranum juga dimakan begitu saja.
Dah settle baca tentang khasiat bunga kantan, Jom salin resipi.
Bahan2nya:-
4 kelar Ikan Parang
Asam Jawa
Lada Hitam
Garam
Gula
Minyak
Bunga Kantan
Daun Kesom
Bahan untuk dikisar (BAHAN A):-
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 inchi kunyit
40 batang lada kering
1/2 inchi belacan
air
Bahan untuk menumis (BAHAN B):-
2 biji bawang putih dimayang
2 biji Bawang merah ros
Cara2 membuatnya:-
1. Panaskan Minyak.
2 Tumis bahan B sehingga naik bau dan agak kekuningan. Jgn hangus.
3. Masukkan bahan A tumis sehingga lada masak. (Petua - Masak dengan api yang kecil dan tutup separuh periuk supaya lada x mercik dan masak memang amik masa yang lama) kalau lada x masak betul gulai nie akan rasa hambar.. X SEDAP!
4. Jika dah betul tumisan lada masak, masukkan pula air asam jawa.
5. Biar agak mendidih skit masukkan ikan parang.
6. Dah agak menggelegak masukkan garam, gula skit, daun kesom dan hirisan bunga kantan.
Biar ikan masak seketika. Jangan Sampai Ikan Hancur Yerk!
DAH SIAP!!
SEDIA UNTUK DIMAKAN BERSAMA NASI, ROTI, LEMPING
DAN IKUT SUKA HATILAH...
GULAI IKAN PARANG BUNGA KANTAN
PASTI TAK SAKIT GIGI UNTUK MENIKMATINYA!
okay lah u olls.. Mummy got to go dulu.
Nanti update lagi kay..
Sehingga jumpa lagi..
Kami Gembira!!
Bobai.
Wassalam..
baru tengok gambar dah terliur..hik2 =)
ReplyDeletewaaaah!!sodapnye!!!! http://www.geekintherainbow.blogspot.com/
ReplyDeletedeDetz: TQ Heheheee.. lap..lap aiq liuq tuu..
ReplyDeleteJom dtg sini.. akk jamu gulai special punyer..
Ifa athirah: tq..tq..tq.. jemput2 makan..
ReplyDelete