Tuesday, July 27, 2010

Dah lama x outing... JOM!!!!

Assalammualikum semua...

Diharap semuanya baik2 belaka...
Mummy n Family alhamdulillah semuanya sihat...
Haziq dah jumpa Dr. pada 24 Julai (Sabtu)...
Paru2 Haziq ok tp still kena amik Inhealer Alvesco lagi...
Nanti lagi 2 bulan kena jumpa Dr....Follow up check up... Mudah2an Haziq baik dari penyakit Athma nie... Sama2 yer doakan Haziq...
Terima kacih sekali lagi buat keluarga n kawan2 yang x putus2 memberikan dorongan dan doa supaya Haziq lekas baik n sembuh...
Buat Ucu Kamal TQ tau sebab sudi antar Mummy n Haziq gie Hsptal sbb Ayah kena keja ari Sabtu tuuuu...

Apabila Dr. kata Haziq  dah baik.... jadi kami pun sepantas kilat membuat plan berjalan2 sakan tapi x shopping melayan Haziq yang dah lama sangat x main playland n lari sana sini disebabkan athma...

Bila Mummy ngan Ayah bagitau yang nak gie jalan2 jer... budak 2 nie punya lar suka... Excited sesgt!!! Dah lama gaknyer x merayap.. asyik kena gie Hsptal jer..

Dipendekkan cerita... sebelum merayap... kami pun makan dulu... apa2 hal isi tangki dulu... makan kat mane ekkk??? ooooooo... makan kat....


Makan kat Mr Marry...heheheheee Mummy masa kecik2 cakap Marrybrown nie Mr Marry... 
Jadi macam biasa lar, kami dok kat buai2 yang angin sepoi2 bahasa air cond
hehheee...


Tengok lar telatah si Haziq makan ngan ayah... terkial2 ayah nak potong ayam si Haziq dok kat celah ketiak ayah... Ayah suap Haziq dia yang bukak mulut bebenor... psst Ayah cover sikit yaaaaahhh.....



Mummy and Danish... begitu sopan... heheheee... Danishkan dah besor.... senang lar sikit mummy nak handle... hehehee.. yang susah2 kasi kat Ayah.. sure ok punyer...


 Cara2 makan ayam walaupun mulut kecik tapi bukak besor2... lepas makan ayam buat aksi ultraman... itu memang wajib!!!



Danish... masih lagi sopan sebab gigi depan dah nak tanggal... jadi cover line skit....


ehhhh??? tetiba jer ayah ngan mummy posing??? mana anak2???
... japlar... kami pun nak dating gak... dok kat buai... hayun2... gediks2... hehehehe... 


ooooooooooooooooooooooooo kat sini rupenyer....


 Happpyyyyy!!!! Danish ngan Haziq main balls.....
wwweeeeeee!!!! Enjoy!!!

Selesai jer makan kami pun berangkat balik... dah kenyang kena lar exsercise skit...jalan2 perlahan2 kerna masing2 perut2 dah buncit2... heheheee
keluar jer pintu Mr Marry tu... apa lagi si Haziq merengek nak naik benda yang goyang2... peh!!! tukan bukan ultraman tapi Haziq nak jugak... layankan jugak... anak....


 Haziq naik chicken abang naik car... Haziq suka makan chicken... Abang nanti dah beso belikan mummy car besor... heheheee...

 
Sementara menunggu... posing jap lar mummy... ala2 manjaaaa gitew... hahahahah!!! bluuuuweeekkk....
Dah habis benda yang goyang2 tu berhenti... kami pun berangkat lar ke destinasi seterusnya... entah?? mula2 x tau kat ne... jalan jer... pastu...

Mummy: HAAAAAHHHHHH kita gie sini nak x ayah??? 
Ayah    : Mane2?? 
Mummy : Sini2!!!! Belok2!!
Ayah     : Larrrr kat sini??? bukan ader aper pun!!! tempat shoping jer..
Mummy : Ade... kita cuci mata jer...
Ayah     : Wow!!... tempat nie dah upgrade lar... dah lama kita x gie sini...
Mummy : Tau x per... Giant Tampoi... walaupun dekat ngan umah mak (ibu    
              mertuaku) bukan ayah nak bawa mummy!! [tunjuk perasaan skit lar]

heheheeee... jadi kami yang x semena2 nie pergilah ke Giant Tampoi tp x beli ape2... cuma jalan2 cuci mata.. masuk jer pintu masuk... HAZIQ NAK NAIK!!! HAZIQ NAK NAIK!! APE BENDA TU?? LARRRR.... okay lar... layankan ajer...
main kat playland...seorang RM4.00 30 minit... Mummy siap mintak tawar ngan nyonya tu.. tapi... hampeh!!!




Kat sini ader penjaga yang menjaga.. nampak x nyonya baju purple tu?? dia lar yang jaga n awasi bebudak nie selain mak bapak...



Haaaaa... nampak x nyonya pegang fail ala2 cikgu bedah tue?? yang nie plak...2
tukang check sape yang belom bayar... macam x reti2... sape x bayo sila keluar... kecian tengok budak yang pakai baju kebaya oren tu... nak naik tapi nyonya tu x bagi... ggggggggggggggggrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr


Belom cukup pun 30 minit si Haziq kat dalam playland tu dia dah start merengek nak sesuatu... alamak!!! nampak plak!!! aduhhhssss!!! pujuk2 x jalan... pujuk lagi pun x jalan!!! geram pun ader masa nie!!! 
Last2, ayah kata >>>>>>>> biorlar... kasi jer... xper...
Mummy plak.. sukahati lar!!! mua kan sangat haziq nie...

Dengan bangganyer si Haziq nie naik skuter pink... Mummy suruh pilih yang lain, dia x hingin!!! yang kerete ker, jip ker, motor ker x hinginn!! dia nak yang skuter nie jugak... 
eeeee yooorrrr larrr nakkkkk...
layan kan ajerrrr...



Dengan bahagianyer Haziq... naik motor skuter bawak satu Giant...
RM 5.00 10 minit sahaja!! 
Abang Danish?? masih lagi di playland... alhamdulillah... abang mengalah...


Lepas jer habis waktu 30 minit tue... kami pun bercadang nak balik... tapi sebelum tue jalan2 dulu lar...
round2 satu Giant dulu lar... mana tau ader benda yang bleh di survey untuk Hari raya nanti... heheheee..


Tetiba Mummy nampak sesuatu... Wow!!! cantiknyer deco tempat nie... tempat aper nie???...





Depan tempat nie ader pokok kurma plastik... pastu memang nampak high class gitew...





Masuk skit... jumpa kauter... pun memang nampak gempak... ala2 berada di negara timur tengah gitew..
Mummy siap memujuk kat Ayah... siap ajak Danish n Haziq jadi backup pujuk lagi... punye lar merayu kat ayah... boleh lar... boleh lar... last2 ayah terpaksa akur kehendak Mummy, Danish n Haziq... 
heheheheeee...
kat mane sebenarnyer tempat nie??
teka lar..teka lar...




























































Taaaaaaaddddaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!
I Love this place so much!!!!!!
TQ Ayah... sebab sponsor kami.. walaupun terbeliak bijik mate ayah kena bayor benda2 yang x berpekdah nie tapi KAMIGEMBIRA!!!!
 
KARAOKE BERSAMA KELUARGA!!!!! KAMI GEMBIRA!!!
WWWEEEEEEE HAAAAAAAAAAA!!!
HHHHHAAAAAAAAPPPPPYYYYYYYYY!!!!
 ♥♥♥☺☺☺☺♥♥♥
  

Mesti lar pembukaan Mummy dulu... heheheee... gian nak nyanyi tau!!!


Pastu Ayah, Danish n Haziq... hehehee... semua duduk sopan jer... ye lar... masing2 enjin belum panas... hehehehee...


Dah start enjin nie... mamat 2 orang nie... hehehee.. nyanyi penuh gaya... semua lagu2 Bunkface sampai x nak bagi mic kat mummy ngan ayah plak... ikut sape lar nie?? heheheee..


Nie plak turn Ayah.. Wah2!!! Nyanyi penuh perasaan!! Nyanyi lagu Awie lar katakan.. penuh khusuk ler... cuba suruh ngaji??? hehehehee... Khusuk jugak...
 jgn mare ayah... mummy sayang ayah!!!


Apa lagi... penyanyi pujaan ramai!!! ppwwweeeiiittt!!!! hehehehee... perasan!! Bllluuuwweeekkk!!
hahahahahahah!! Penuh perasaan... saje jer... nyanyi depan suami ngan anak2.. depan orang malu2 kucing plak... hahahahahaaa...



ALI BABA KARAOKE memang best!!


Lepas jer 1 1/2 jam kami melalak terpekik terlolong apa lagi?? balik lar... walaupun penat melayan kerenah anak-anak tapi memang menyeronokkan.. lagi2 kami dah lama x berjalan bersama2... apa plan selepas nie?? x tau lagi... dah nak dekat puasa jadi aktiviti mungkin banyak di rumah... 
Mummy macam raya yang lepas2... jahit manik lar!!!
Untuk raya tahun nie memang amat berserdehana... sebab nak stand by duit untuk perubatan Haziq and Danish dah start nak masuk Sekolah Rendah tahun depan... 
Tahun  Depan Danish 7 tahun.... MUMMY????? WWWWaaaaaaWWWWWaaaaaWWWWaaaa (nangeeesssss)

Okay lar... sampai di sini sahaja... nanti Mummy update lagi... Jumpa lagi..
Sayangi keluarga dan anak2... Berilah didikan yang sempurna kepada anak2...
Enjoy2 jugak.. didikkan agama islam jgn dilupa... doakan yang terbaik buat kami sekeluarga...amin..

kamigembira!!! kamigembira!!
Wassalam...

Wednesday, July 21, 2010

Merah+Putih = Bubur

Assalamualaikum Semua...

Apa khabar?? Diharap semuanya sihat...
Mummy n Family Alhamdulillah sihat... kami gembira!!

Haziq pun alhamdulillah sihat dan semakin pulih dari penyakit athma... cuma inhealer Alvesco masih lagi dipakai untuk menguatkan paru-paru...
Hari Sabtu 24 Julai 2010 Haziq kena pergi check-up lagi jumpa dengan Dr.
Mungkin Dr. nak tengok progress Haziq gaknyer...

Jadi kalu ikut petua org melayu (walaupun mummy nie anak jawa + melayu)... kalau ada apa yang dihajatkan dimakbulkan kena lar buat BUBUR MERAH BUBUR PUTIH selain dari sujud syukur kepada Allah SWT... ini bukan apa... manisan yang kita buat boleh sedekahkan kepada jiran tetangga atau kawan2 kita... untuk kali ini mummy cuma buat untuk jiran2 mummy jer.. sebab diaorang pun banyak bagi moral support kat mummy selain petua2 yang boleh diikut... bukan lar buat banyak pun cuma 5 buah rumah jer yang berdekatan... kang kalu nak kasi semua dah kena buat kenduri plak... heheheeee...

Nak share skit dengan semua cara2 nak buat BUBUR MERAH BUBUR PUTIH yang paling simple... nie pun my Mom Cik Yah yang ajar...

Sila scroll dibawah:-

Mula2 Sediakan bahan2 seperti dibawah ini:-
 
 
 
Sediakan ♥♥ Pulut, Kelapa - Ambil Santan, Gula Melaka (mesti dari Melaka... hehehehe), Gula Pasir, Daun Pandan, Garam dan air secukupnya ♥♥
 
Masukkan pulut dengan air dan masukkan sekali daun pandan supaya bubur kita beraroma daun pandan yang wangi...
 
Rebus pulut tadi sampai jadi bubur tau... kacau sentiasa supaya tidak hangus bawahnya... memang lama untuk mendapat hasil yang cantik...
seperti gambar bawah nie...
 
 

Bubur Pulut tengah mendidih dan kecikkan api...



Haaa... ni lar hasilnya... bubur pulut akan menjadi begitu kalau ditanak lama...



Pastu masukkan santan... perlahan- lahan supaya tidak tumpah


Dah selesai masukkan santan, sila kacau perlahan dan rata dengan api yang kecil supaya tidak hangit...



okay... bubur pulut ini menjadi berwarna putih gebu... mcm mummy..hehehee...
Sediakan periuk kecik untuk mengasingkan bubur pulut putih...
Letakkan garam.. x perlu banyak sebab untuk letak sikit diatas bubur pulut merah...

Yang baki bubur pulut, letakkan gula melaka dan gula pasir mengikut citarasa masing2.. kalu suka manis letak gula banyak tapi sekarang gula dah naik harga jadi... berpada2 lar...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Tadaaaa.... nie lar bubur pulut yang warna merah walaupun coklat2 setelah diletakkan gula melaka dan gula pasir....


Lepas dah kacau rata... tutup api dah biarkan sejuk sekejap... prepare bekas untuk nak bagi jiran2 dan keluarga...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Dah sediakan bekas... masukkan Bubur warna merah dulu macam gambo bawah nie




Close up skit lar...




Lepas tuuuuuu... masukkan bubur yang warna putih yang dah diasingkan tadi diatas bubur merah... macam gambo kat bawah nie...


Taddddaaaaa.... dah siap dah!!!! siap sedia untuk dihantar ke jiran-jiran dan keluargaku....


dah selesai... apalagi... x reti2 nak kemas dapur yang berkecah... basuh periuk dan pinggan mangkuk yang telah digunakan..

dah siap berkemas.... x reti2 nak rasa masakkan sendiri... memang hoooo liiiiii aaaaauuuuuuuwwwwwww!!!! ssssssssssoooooooooddddddddddaaaaaappppppp!!!!
cheh!! puji masakkan sendiri nampaknyer...
heheheheeee....

Anyway nak ucapkan terima kasih kat my Mom kerana sudi berkongsi masakan dengan Mummy... I love you Cik Yah....



I Love you soooo much mom!!!

Sekian untuk kali ini.... nanti Mummy update lagi... Doakan Haziq dan kami sekeluarga sihat, murah rezeki dan panjang umur... semoga Allah melindungi kami sekeluarga... Sayangi Allah dan Islam... Sayangi Keluarga... Sayangi Diri Sendiri...

Jumpa lagi... KamiGembira!!!! ♥♥☺☺☺☺♥♥

Friday, July 16, 2010

2 in 1 Haziq .... Danish...

Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah... semuanya baik n selamat serta gembira!!

Walaupun kami sekeluarga menghadapi dugaan terutamanya Haziq diserang Athma yang agak teruk... Berkat usaha dan nasihat daripada keluarga dan kawan2..Dengan izin Allah, semuanya baik dan selamat... Syukur kepada Allah...


Nak cerita sikit nie.. bukan nak merapu tapi hanya nak berkongsi pengalaman sebagai seorang ibu apabila anak diserang penyakit athma...

Pada 1 Julai 2010 Haziq dimasukkan ke wad Hospital Pontian...Dr. buat pemeriksaan, dah buat x-ray = paru2 okay... check darah = ada kuman skit... 3 hari sebelum di masukkan ke hospital Haziq amik nebulizer pagi, petang dan malam 2x. Ya Allah!!.. masa tu hanya Allah sahaja yang tahu... betapa susahnya si Haziq nie nak bernafaz..tido?? jgn ceritalar.. bersengkang mata Mummy n Ayah bergilir2 jaga Haziq..semasa di hospital, setiap 4 jam kena amik nebulizer dan suntikkan antibiotik..selepas 3 hari Haziq dapat keluar.. dengan gembiranya Mummy dapat balik dan Haziq dah kembali sihat...

Nak dipendekkan cerita, 11 Julai 2010 Haziq diserang lagi gara2 makan aiskrim.. masa tu serba salah...x nak bagi mengaruk dah bagi nie lar jadinyer... Hantar lagi ke Wad kecemasan amik nebulizer lagi pagi, petang dan malam 2x. Amik Darah - ada kuman sikit... check x-ray paru2 - ok...Dr. suruh admit lagi... Aduuuhhhsssss... Peeeehhhhh!!! Masuk Wad lagi???? Kami dah start lar tension.. tapi... sabar..sabar..sabar.. bukan senang nak besarkan anak... macam nie lar pengorbanan Ayah dan Ibu kita masa kecik2 dulu... 

Sampai sahaja di Wad kanak2, letak Haziq kat katil, si Haziq nie jgn cerita lar menangis jer.."x nak tido sini...wwwuuuuuhhhhaaaaa....nak ultraman, nak raksasa, nak tido kat bilik mummy... x nak tido sini!!!! wuwwwwuuuuuaaaahhhhaaaaaa".... adduuhhhsss... 


Jadi kami pun berbincang, Ayah cakap kita hantar Haziq gie pakar.. Mummy pun okay.. jumpa dengan Dr. mintak discharge Haziq... Ayah isi form.. pastu bawa haziq gie jumpa pakar kat Hospital Pakar Puteri...


Alhamdulilah... Haziq x masuk wad... bleh tido kat katil mummy.. yeah2!! tapi perlu penjagan rapi... perlu amik inhealer ikut masa yang ditetapkan.. jadual telah di berikan.. ambil ubat ikut masa.. itu yang paling penting...

Nak tengok gambar Haziq x?? sila scroll ke bawah...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
TAAADDDAAAAAA...

Haziq pun sama cibuukk nak tekan inhealer ventolin tuhh..


Haaaa... biar Mummy jer buat kay sayang ...


nie... yang warna merah.. tadi warna biru.. nie inhealer Alvesco untuk paru2 haziq...




yeeaaahhh!! Haziq gembira!!! Haziq mesti sihat!!

Untuk Abang Danish plak... kali nie x banyk cerita sangat... sebab dia tau yang mummy n ayah tengah sibuk jaga Adik Haziq.. tetiba mummy dapat panggilan call dari cikgu Danish - Cikgu Zaharah, tanya pasal kesihatan Haziq.. Mummy pun terkejut gak dari mana information cikgu dapat...bila ditnya rupanye Abang Danish cerita kat cikgu...ooooo share information lar tuuuu... kecian abang Danish...pandai abang danish...

Baru nie Danish ada blajar cara2 nak tanam pokok tauge... seronok bila tengok si Danish nie tanam pokok tauge yang gemok2 walaupun pakai kapas jer...

Kalu nak cuba tanam dirumah... sila ikut instruction yang diberikan di bawah.. 

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Mula2 sediakan
Wool
Bean spoud seeds
bowl
water
 
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Pastu buat ikut gambarajah dibawah




Biarkan 4 hari.... nanti jadi macam gambar kat bawah nie


Danish suka buat date ader smile face...
kalu nak tengok Danish dengan pokok taugenyer sila scroll lagi ke bawah...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
WWWHHHAAATTTTCCCHHHAAAA!!!!
Danish with his bean sproud.... lepas nie mummy bleh goreng makan ngan ikan asam pedas... yummy..yummy..
ehemmm... ada gaya x jadi Naruto??
Danish kasi Petua... nak ikut bleh x ikut lagi bleh...
kalu nak pokok tauge gemok pakai Naruto Shipuden punyer tali yang letak kat dahi tuuu... macam Danish pakai tuuuu... heheheee..

Okay lar buat kali ini... 
Sabar itu separuh daripada iman...
Anak2 pengubat kedukaan
Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang...
Sayangi keluarga...
KamiGembira..
Bye2..Wassallam...

Thursday, July 15, 2010

Athma... Haziq kena lagi!!!

Assalammualaikum...

Sowy lar semua.... x dapat nak update blog.. sebab Haziq perlu penjagaan rapi...
Haziq kena Athma lagi... Doakan Haziq cepat sembuh kay...

Nanti mummy update lagi..

Walaumcmane pun.... KamiGembira..
Bye..Bye..Bye..


Friday, July 9, 2010

Apabila Anak2 Berkopitiam...

Assalamualaikum Semua...

Hari Sabtu yang lepas ( sowy... x sempat nak update) Haziq baru discharge dari Hospital sebab kena Athma.. kira teruk lar jugak..3 hari 2 malam mummy and haziq check in .. tapi alhamdulillah...semuanya selamat... berkat doa keluarga and kawan2...jadi x dapat nak upload gambar masa kat Hospital... terlupa nak bawa kamera... heheheee..

Kiranya selepas discharge tuuu bawa lah Haziq n Danish gie makan kat kopitiam.. almaklum lar... si Haziq nie rindu giler kar abg Danish... tapi bila dah berjumpa kerja nak berparap jer.. adduhhhsssss...

Biasanyer Haziq and Danish nie mesti order air Milo ais.. tapi disebabkan si Haziq nie semput.. soooo order ler milo panas... heheheee... peh!!! macam org beso ler masa ngeteh... xpa ler yang penting anak2 mummy semuanyer Happy...


Nie lar Haziq selepas berhari2 dok check in kat Hospital.. Sentiasa senyum walaupun kena cucuk n amik Nebulazer...


Apabila adik beradik 3 hari terpisah pastu jumpa pastu wat kelaku yang menarik.. (sila abaikan aksi Haziq.. tuu cuma gimik sahaja...)

 


Mesti Ultraman dibawa kemana sahaja... itu Ultraman yang paling latest.. ayah belikan untuk Haziq sempena admitted hospital...(sila abaikan aksi Haziq.. tuu  pun cuma gimik sahaja...)


Menu ditangan Ayah... sambil membaca oppsss.. bukan membaca tapi dok memilih nak makan ape..




Mummy plak larrr pilih menu aper nak makan.. tapi disini ader fav mummy sdri... yummy..yummy..mummy..




Sebelum menunggu makanan n minuman sampai... jom kita posing dulu.. Sayang Mummy, Danish n Haziq...


Dah sampai pun... air milo suam2 dalam cawan kopitiam... Mula2 kacau...



Pastu tiup air milo tuuu sampai sejuk...

Pastu angkat sudu tu sampai senget... sambil jeling kat ayah takut ayah marah air milo tu tumpah...


Last sekali... masukkan dalam mulut air milo walaupun air yang tinggal cuma setitis yang lain tumpah balik... hehehee... nampak x kat depan Haziq n Danish?? tu lar mee goreng mamak versi kopitiam... memang marvellous!!!


Nampak jer pedas.. tapi sebenarnyer x pedas sgt.. sbb mintak yang kuang pedas untuk kanak2..Danish makan sampai x tgk kiri kanan...


Baru baik sakit lar katakan... itu yang berselera makan.. mee goreng mamak...


Haziq terkais-kais mencari udang...makan udang dulu baru makan mee.. sayur??? kena paksa baru nak makan...

Ayah telah memilih Fried Keow Tiow with beef. Nampaknyer.. mcm best jer.. memang sodap...

Amik gambor secara close up... supaya nampak isi kandungannya... heheheee...

Semua yang diorder dah sampai dan dah start makan pun... abih tuh mummy punyer mana??? ker mummy diet masa tu?? ker x nak makan?? ker chef lupa nak mskkan?? ker??
ker??
ker??
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Taaadddaaaaa!!!!!

Mee Hoon Tom Yam Specialllllllllllll !!!! Memang Sodap!!! x Caye??? Cuba lar sendiri...



Cara-cara makan mee hoon tom yam... terus jer masuk mulut... makan jgn berhenti2... sedut sampai ke titisan tom yam yang terakhir... heheheheee... udang x nak makan.. kopek bagi Haziq n Danish yang memang hantu udang...



okay lar.. last untuk kali ini... nanti kita sambung lagi...
Selamat menjamu selera... 
Sayangi keluarga kita.. kamigembira!!


glitter-graphics.com

Trafic Jam.. PpppRReeetttt...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...