Tuesday, February 15, 2011

Masak Tumis Air Lady Fingers

Assalamualaikum semua... dan salam ceria...

Tang tang ting bunyi periouk... Tuk tuk tuk ...hari ni Mummy nak share ngan korang cara  masak Tumis air lady fingers dlm bahasa melayunyer Kacang Bendi...

Tahukah Anda?? eh eh eh eh wat gimik plak...
Sayur kacang bendi nie banyak khasiatnya...
Kiranyer Bendi nie Favorite Mummy ... kalau tapau lauk kat kedai ade jer bendi goreng, itu yang Mummy terpa dulu ...
Ada orang x suka makan contohnyer AYAH lar! bila ditanya kenapa x nak makan, dia cakap berlendir...
Tapi bila Mummy politikkan sayur bendi nie, skang ayah nak makan...itu pun buat2 syarat jer hehehehee.... luv you lar larling!!
Anak2 alhamdulillah semua kena paksa makan sayur... walaupun hakikatnyer terkebil2 nak menghabiskan... heheheee.. MUMMY nie GARANG tau!!

Sebelum tu jom baca Khasiat Lady Fingers nie dulo..

Bendi merupakan sejenis buah yang dimakan sebagai sayuran yang banyak ditanam di negara-negara ASEAN yang beriklim panas lembap. Bendi banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Ia berasal dari sebuah tempat yang kini termasuk dalam Habsyah. Sebelum ini, bendi dikelaskan dalam genus Hibiscus, tapi kini telah ditukar kepada Abelmoschus.

Berdasarkan kajian yang telah dilakukan, bendi mengandungi sebanyak 2 peratus protein, 7 peratus karbohidrat dan 1 peratus serat. Selain itu, bendi juga kaya dengan zat galian dan juga vitamin terutamanya kalsium. Bendi juga dikatakan elok untuk perkembangan otak. Dalam bidang perubatan traditional, bendi digunakan sebagai perangsang membuang air kecil, merawat gonorea, sifilis serta bengkak saluran kerongkong dan hidung.

Dah habis baca??
Jom ssskodeng!
Haaaaaaaaaa... nie lar grhupe...

Masak Tumis Air Lady's Finger


Dah puas tengok... let's go bebe..
Jom blaja masak..

Mula2 sediakan

Bawang merah, bawang putih dan ikan bilis.
kalu nak pakai bawang besar pun bleh..

 Masukkan minyak dan tunggu sehingga panas

Dah panas, masukkan bahan2 tadi dan tumis sehingga kuning keemasan.
Jangan sampai hangus tau!

Pastukan dah kekuningan masukkan air
Ikut citarasa.. nak kuah bnyk letak air bnyk

Tunggu sampai merenih

 Sediakan kacang bendi dan basuh
Jangan potong dulu.
Untuk mengelakkan berlendir

Kuah dah mendidih.
Potong sayur bendi dan masukkan ke dalam kuah
Agak2 dah masak tutup.

Taaaaaaaaaaaaarrraaaaaaaaaaaaaaaaa....
Dah siap
Hidangan yang simple..

Masak Tumis Air Lady Fingers




Selamat menjamu selera..

Okay lah, sampai disini dulu..
Selamat mencuba
Boi-boi
Kami Gembira
Wassalam...


1 comment:

Trafic Jam.. PpppRReeetttt...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...